משמעות שמה המדעי של העגבנייה
הוא פרי הזאב האכיל. במאה ה–16 האמינו בקיומה של מחלת רוח שהלוקה בה חושב
שהוא זאב. השם הנפוץ tomato הוא שיבוש של המילה האצטקית tomatle שפירושה הפרי
המתנפח.
מוצאה של העגבנייה ממרגלות הרי האנדים באזור פרו. רק לאחר שנדדה כ–2000 מייל צפונה, החלו לגדלה במאה ה–8 באזורים המשווניים של מקסיקו.
בשנת 1520 נתקל הכובש הספרדי קורטז בעגבנייה בשווקים המקומיים ושלח דוגמאות מהזרעים לספרד. כעבור שנתיים עשו דרכם הזרעים גם לאיטליה, שהיתה אז תחת שליטה צרפתית ועם השנים נהייתה לסימן ההיכר של המטבח האיטלקי.
באיטליה זכתה העגבנייה לכינוי poma di mori, תפוח המורים — שליטיה המוסלמים של ספרד עד המאה ה–15. בצרפתית שובש השם ל–poma di amore, פרי האהבה, ומאז ייחסו לעגבנייה תכונות מעוררות תשוקה. בהשפעת הצרפתית גם בעברית מכונה העגבנייה פרי העגבים.
במשך מאות שנים גודלה העגבנייה באירופה כצמח נוי בלבד, מאחר שחששו שפירותיה מכילים רעל (משפחת הסולניים). במאה ה–18 דיווחו בוטניקאים שהאיטלקים והיהודים בלונדון היו היחידים שהעזו לאכול אותם דרך קבע. רק מאמצע המאה ה–19 נפוצה העגבנייה באירופה כירק למאכל.
עגבנייה. מסייעת לטיפול בגודש ונפיחות (צילום: ירון ברנר)
אזהרה: ב–100 גרם עגבניות יש כ 8–5 מ"ג חומצה אוקסילית, על כן במקרים של הפרעות בכליות ובכבד יש להימנע מאכילתן בכמות גדולה.
בשימוש בעגבנייה יש להסיר את העוקץ אשר מכיל ריכוז גבוה של חומרים רעילים (סולניום).
מתוך הספר "המדריך השימושי לתרופות ביתיות טבעיות" בהוצאת אסטרולוג
מוצאה של העגבנייה ממרגלות הרי האנדים באזור פרו. רק לאחר שנדדה כ–2000 מייל צפונה, החלו לגדלה במאה ה–8 באזורים המשווניים של מקסיקו.
- עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
בשנת 1520 נתקל הכובש הספרדי קורטז בעגבנייה בשווקים המקומיים ושלח דוגמאות מהזרעים לספרד. כעבור שנתיים עשו דרכם הזרעים גם לאיטליה, שהיתה אז תחת שליטה צרפתית ועם השנים נהייתה לסימן ההיכר של המטבח האיטלקי.
באיטליה זכתה העגבנייה לכינוי poma di mori, תפוח המורים — שליטיה המוסלמים של ספרד עד המאה ה–15. בצרפתית שובש השם ל–poma di amore, פרי האהבה, ומאז ייחסו לעגבנייה תכונות מעוררות תשוקה. בהשפעת הצרפתית גם בעברית מכונה העגבנייה פרי העגבים.
במשך מאות שנים גודלה העגבנייה באירופה כצמח נוי בלבד, מאחר שחששו שפירותיה מכילים רעל (משפחת הסולניים). במאה ה–18 דיווחו בוטניקאים שהאיטלקים והיהודים בלונדון היו היחידים שהעזו לאכול אותם דרך קבע. רק מאמצע המאה ה–19 נפוצה העגבנייה באירופה כירק למאכל.
עגבנייה. מסייעת לטיפול בגודש ונפיחות (צילום: ירון ברנר)
איך משתמשים בה כתרופה:
העגבניות עשירות בבטא קרוטן ובוויטמינים מקבוצת B ומכילות כמויות ניכרות של מינרלים, כגון: ברזל, סידן, אשלגן, מגנזיום ועוד. בעגבניות מצוי הליקופן, פיטוכימיקל אנטיאוקסידנט חזק מאוד בעל פעילות אנטי סרטנית. בישול או אכילת מחית עגבניות טבעית מגבירים את ספיגת הליקופן בגוף.אזהרה: ב–100 גרם עגבניות יש כ 8–5 מ"ג חומצה אוקסילית, על כן במקרים של הפרעות בכליות ובכבד יש להימנע מאכילתן בכמות גדולה.
בשימוש בעגבנייה יש להסיר את העוקץ אשר מכיל ריכוז גבוה של חומרים רעילים (סולניום).
- כאב ונפיחות בכף הרגל: להצמיד פרוסות עגבנייה ולחבוש למשך כל הלילה
- ריח גוף מצחין: לרחוץ את הגוף ולשפשף את העור ב–2 כוסות של עגבניות
- שקדים נפוחים ומודלקים: להצמיד לצוואר פרוסות עגבנייה עם הקליפה כלפי חוץ, למשך שעתיים
- עיכול חלבונים: לאכול עגבניות קלופות
- דלקת בלבלב (פנקריאטיטיס): לאכול עגבניות קלופות. העגבניות מסייעות לניקוי הלבלב
- פורונקלים: להניח את צדה הפנימי של העגבנייה על הפורונקל ולחבוש למספר שעות
- עקיצות ונפיחות מקומית: להניח עגבנייה על האזור לחבוש למספר שעות. לעגבנייה פעילות אנטי דלקתית ויכולת להפחית גודש ובצקות
- חיטוי מערכת העיכול: לאכול מרק עגבניות במשך יום שלם
- גאוט (פודגרה): כנ"ל. העגבניות ממיסות את חומצות השתן ומסייעות לכליות לפנותן
מתוך הספר "המדריך השימושי לתרופות ביתיות טבעיות" בהוצאת אסטרולוג
ليست هناك تعليقات:
إرسال تعليق